Рекорд във вятърните мощности в Европа


В Европа все повече вятърната енергия започва да играе своята важна роля за енергийната независимост на блока.

По данни на асоциацията за вятърна енергия „WindEurope“, за изминалата 2023 година е отчетен рекорд в изграждането на нови вятърни съоръжения.

Те имат възможност за производство на 17 ГВт, като тези, които са на сушата са произвели близо 14 ГВт, а в морето – 3 ГВт.

Лидер сред страните, изграждащи мощности за производство на електроенергия от вятър е Германия, следвана от Нидерландия и Швеция.

Нови индустриални политики за вятърните турбини в ЕС

Именно в Нидерландия към този момент е изградено най-голямото съръжение от този тип – „Hollandse Kust Zuid“ от 1,5 ГВт.

Но, според заложените цели на ЕС до 2030 г за енергийна независимост, трябва на годишна база да бъдат изграждани по 30 ГВт нови вятърни мощности.

През последната година Европа зависи в голяма част от възобновяемите енергийни изтчници, като вятърната енергия е допринесла за 19% от енергията, хидроенергетиката- 13%,  слънчевата – 8%, а на енергията от биомаса – 3%.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.