Пловдив отбелязва 146 години от освобождението си


Днес, 16 януари град Пловдив отбеляза 146 години от Освобождението на града от османско владичество.

Празничните тържества в града започнаха с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Душо Хаджидеков в Цар Симеоновата градина.

Пред събралото се множество говори д-р Стефан Шивачев – историк и дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в града.

Тук е изграден първият руски паметник на Бунарджика през 1881 година, наред с храм „Св. св. Кирил и Методий“, с паметника на Капитан Бураго и могилите на местата на сраженията около Пловдив.

В словото си пред събралото се множество, той  изказа благодарност не само към руските войски, но и всички останали нации, участвали в сраженията – украински, белоруския, полския, финландския, грузинския.

А, с щиковете си, тези воини допринасят за края на петвековните страдания на българския народ.

В навечерието на Освобождението на 4 януари (стар стил) – 16 януари (нов стил) 1878 г., башибозуците, бягайки от Пловдив, извеждат от затвора „Ташкапия“ и зверски разсичат 123-ма българи в близост до воденицата в местността Остромила. Един от тях е и Душо Хаджидеков – заслужил деец на революцията, пламенен родолюбец, дарител за народна просвета, съратник на Левски, участник в Априлското въстание.

В церемонията участваха Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“, официални лица, политически и обществени организации и граждани.

Мястото на провеждане тази година е променено заради ремонта на Дондуковата градина, където е ситуиран паметникът на Капитан Бураго.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.