Компанията „Shell“ разпродава бизнеса си в Нигерия


Краят на ерата „Shell“ в Нигерия настъпи век, след стъпването и в страната. За целта компанията разпродава част от активите си на местен консорциум.

Засега е предвидено да бъде разпродаден наземния бизнес, като п последна информация сумата ще е от порядка на 2,4 млрд. долара.

Още през 30-те години на XX в, „Shell“ започна бизнес в Нигерия, но през годините стана жертва на местни мародери, които често саботираха петролопроводите или крадяха оборудване и гориво, което доведе до прекалено скъпи съдебни процеси срещу посегателство на имуществото на компанията.

Компанията „ExxonMobil“ обяви по-високи приходи от очакваното

През 2021 година акционерите решиха да продадат бизнес в страната, но до момента не беше намерен стабилен купувач.

Компанията обаче не се оттегля изцяло от страната, като  ще продължи да оперира в сектора на офшорния добив, който е по-печеливш и по-малко рисков.

С действията си, „Shell“ стана поредната компанията, която последва пример на редица други западни фирми, изтегляйки се от Нигерия.

Последните примери бяха от „Exxon Mobil“ и „Eni“, след кат икономическото положение в страната започна да се влшава и фирмите не видяха бъдеще тук.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.