16 януари- отбелязваме Световния ден на „Бийтълс“


На 16 януари отбелязваме Световния ден на „Бийтълс“, който е обявен за първи път от ЮНЕСКО през 2001 година. Датата не е избрана случайно.

Легендарната четворка дебютира за пръв път на 16.01.1957 г. в Ливърпул на откриването на клуб „Cavern“. Джон Ленън, Пол Маккартни, Ринго Стар и Джордж Харисън, оказват голямо влияние за развитието на световната музика.

„Ливърпулската четворка“  (както често са наричани Бийтълс) са най-продаваната музикална група в историята с продадени над 600 милиона записи в света.

През 1969 г. напрежението и неразбирателството в групата се засилва. По това време Джон Ленън среща Йоко Оно. Някои среди обвиняват нея и я сочат като причина за разпадането на групата, но истината е, че отчуждението вече е започнало.

На 9 април през 1970 Пол Маккартни обявява официално разпадането на легендарната група “Бийтълс“ месец преди да излезе последният им, може би най-успешен албум – Let it be.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.