Румъния търси диалог с Австрия за Шенген


По време на конференцията в стъпването на Белгия като председател на Света на ЕС, румънският външен министър Луминица Одобеску беше запитана за това дали е оптимист за Шенген.

Тя говори пред репортерите и сподели, че ще настоява страната и, заедно с България да станат равноправни членки на съюза за свободно придвижване на стоки и хора.

По думите и, двете страни са направили много през последните години, за да докажат, че могат да се грижат, както за вътрешните си, така и за външните граници на съюза.

И, че отказа за влизане в общоевропейското свободно пространство е удар за амбициите на страната й.

ПП„Възраждане“ критикуват МВР за границата

Одобеску заяви, че Румъния, Австрия и България продължават диалога помежду си за укрепване на общата охрана по въздушното си пространство, като това трябва да се пренесе и на сухопътната им граница.

Първият дипломат на Румъния коментира, че заради повишения мигрантски натиск, трите държави трябва да положат съвместни усилия, за да охраняват границите си възможно най-сигурно.

Като само така могат да граничат мигрантите във вътрешността на страната и да гарантират сигурността на гражданите си.

А, това ще ограничи и бъдещи терористични заплахи. Белгийският посланик в Румъния, Джон Корнет д’Елзиус заяви, че  „и Румъния, и Белгия искат силна Европа, Европа, която си сътрудничи със своите партньори за мир и за международен ред, базиран на правила“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.